:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Friday, April 13, 2012

~Badan Rasa Panas Semacam~

Cube tgk tajuk. Banyak dosa kah aku nie. Hehe. Harap2 aku tak dari golongan yang mcm tu la ye. Mungkin moms to be kt luar sane pernah mengalami situasi mcm nie. Tp bagi aku yg baru 1st pregnant nie rse mcm sedikit hairan n rasa tidak selesa dgn keadaan mcm nie. Kadang tido malam terjage. Pastu tgk2 kat leher peluh semacam. Aku nie dok umah kampung so malam mesti rase akan sejuk kan. Tp lain bagi aku. Berpeluh semacam. Memang selimut toto aku xpakai lgsung. Kadang bila en.suami sedar dia akn selimutkan aku. Pastu nti aku sedar aku ketepikan selimut tuh. Kdg aku marah die sbb selimutkan aku. Hehe! Sori Syg! Tapi itu xselalu la yg aku rse time tdo malam. Kalo waktu siang huh! Memang peluh-peluh. Tido siang berpeluh padahal kipas da nk abis kuat. Kt opis yang ber air-cond pon kdg buleh berpeluh. Ish3..

So disini ada sedikit maklumat utk aku sharekan kt para ibu yang xtau lg.


-Tubuh wanita tengah mengalami banyak perubahan termasuk perubahan hormon. Kadar metabolisme jadi semakin bertambah apabila mengandung sampai tubuh badan wanita akan rasa panas. 

-Keadaan bayi yang semakin membesar juga menyebabkan tubuh ibu cepat berasa panas. Penghasilan hormon progesteron akibat meningkatnya suhu tubuh  janin dalam kandungan boleh menyebabkan rasa panas. 

-Peningkatan peredaran darah semasa hamil membuatkan ibu sering berasa panas.Peningkatan aliran darah berlaku apabila hormon progesteron membuka lebih banyak saluran kecil darah di dalam permukaan kulit. Kapilari yang dipenuhi darah inilah yang membuatkan tubuh wanita hamil panas. 

-Kebiasaannya tubuh wanita hamil akan rasa panas apabila kandungan masuk 6 minggu dan rasa menjadi semakin kuat apabila kandungan berusia 32 minggu. Dalam situasi serius, kadangkala kepanasan ni boleh menyebabkan ibu2 pitam dan pengsan.


So utk mengawal keadaan ini berlaku korang buleh la lakukan perkare2 dibawah nie :
-Minum air sekerap mungkin.
-Mengambil banyak makanan berbentuk cecair. Contoh: yogurt, bubur, jus buah.
-Pakai pakaian selesa. Pakai pakaian cerah yang tidak serap cahaya. Kasut pula haruslah yang terbuka. 
-Semburkan air ke muka atau lapkan muka dengan tisu basah untuk menyejukkan muka.
terutama jika kaki semakin membengkak.
-Hindari makanan yang berempah dan pedas yang boleh menyebabkan rasa panas.


Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..