:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Thursday, March 15, 2012

~Letih & Mood kurang~

 


 Alahai. Ari nie bangun tdo da rse letih. Boleh dikatekan muke aku nie pon masam je. Xtau nape. Rase macam nk baring rilek2 tgk tv. Uwaaaaaaa! moge2 ujung minggu nie dapat lah aku rest. Yang pasti ari sabtu aku kompem xdpt rest sbb kne attend mjlis kawen spupu dan sebelah malam nye ade BBQ di umah makcik aku. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! 



















p/s : Sedap nye tgk budak kecik kt ats tu tdo. Jeles sungguh!




Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Tuesday, March 13, 2012

~Scan 3d di Batu Pahat

Alhamdulillah. Seperti yang di plan ahad lepas aku da g wat scan 3d. Aku dan suami sgt berpuas ati dgn hasil scan tersebut. Huhu.

Bagi korang yang dok area batu pahat boleh la g wat scan kt klinik nie. Keadaan klinik yg sangat selesa, doktor yang peramah, teliti dan yang paling penting amat murah cas yang dikenakan. Sgt berbaloi2. Aku sugestkan korang g POLIKLINIK NGE nie. Lokasi adalah di parit raja, batu pahat. Di klinik nie korang akan di cas rm30 saja. Dan korang akan dpt print hasil scan baby korang tuh. Syok beb! Kalo kt hospital putra korang akan dikenakan cas rm85 kalo xsilap. See! Jauh kn beza nye!












p/s : Ktorang da tau da gender 'sitecik' nie! Alhamdulillah. Kami terima saje apa yang Allah beri kt kami. Asalkan 'sitecik' dalam nie sihat. Dan semoga Allah permudahkan proses aku bersalin nanti. Amin. :)

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Friday, March 9, 2012

~Jumaat yang suram~

Ceh!! tajuk xleh blah kn. Bukan suram ape nye uolls. Tp aku rse mengantok yang amat sangat skrg nie. Rse lame nye nk tgu wktu rehat. Aku nk bantai tdo la. Padahal kalo di ikutkan minggu nie aku sentiasa tdo awal. Paling lmbt pon kol 11 lbih aku tdo. Biase nye kol 10-10:30 tu memang da di buai mimpi. Pantang hulur bantal je trsu lena di buai mimpi. Alhamdulillah. Kang kalo susah nk tido lagi parah. Mau x nye parah. Kang kepala aku akn jdik pening. Bila pening tu yang leceh. Xlarat den nk koje. 

Semalam g cek kt kk. Appoinment ngan nurse je pon. HB aku rendah lg la uols. 10.5. Sepatutnye kene atas 11 baru ok. Tekanan darah plak 100/60. Hish mmg la rendah. Walaupon xrendah sgt aku tetap riso ok. Sbb mcm xstabil hb nie. Jap ok jap xok. 

Gambar dari google je.
Ubat nie dpt dr KK. Da lame dapat. Dr awal2 pregnant. Kdg aku mkn kdg aku xmkn. Kdang lupe la nk mkn. Rasenye masya-Allah! aku kalo makan ubat-ubat nie rase mcm nk termuntah balik. Tu yang aku xsuke mkn tuh. Huhu

 Barang 'sitecik'. Baru beli nie sajo. Punye lmbt kn xbeli brang2 lg. Huhu. Byk lagi yang kurang nie. Nanti aku g topup mane yg kurang ye. :) 







p/s : ngantok nye uolls!!!


Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Thursday, March 8, 2012

~Ikan Siakap ala-ala stim~

Benar la ape org kate, bila da bberkahwin nie segala nya akan berubah. Aku akui aku pon mengalami bende yang same. Kadang bila terkenang dulu-dulu masa belum berkahwin boleh rest lebih, syok nye la. Tapi da itu lumrah kehidupan berumah tangga. Nak xnak kita kene lalui. Kadang memang rse penat + mengeluh, tp kadang-kadang kita akan merasa syok + teruja. Lebih-lebih lagi apabila apa yang kita masak tu habis licin di makan oleh semua orang dlm rumah. :-)

Lagi-lagi dulu sebelum kawen aku mmg xreti masak sgt. Asam pedas masak pon failed mase tuh. Dicampur pulak dgn rse malas utk belajar n improve memasak. Memang bertambah2 la xreti masak nye. Kalo dulu balek kerja kalo lapar je, bukak tudung saji tgk lauk. Kalo lauk sedap aku akan makan, kalo xsedap aku xkn makan. Dulu xkisah sgt kalo xmkan sbb memang nk jage badan la sgt kn. Huhu. Dulu pon xkisah ' eh ari nie nak masak ape ek?'. Memang aku xamek port langsung! Tapi tu dulu. Sekarang sejak da menjadi 'Puan" nih harus ko aku rajin-rajinkan diri kat dapur. Kang bila waktu ptg da pkir balik nti nk masak ape. Pening jugak pikir menu nih. Jenis en.suami plak suke makan lauk baru n lauk panas. Kalo tghari da lauk tuh, jgnlah ko hidang kan lauk yang sme pd waktu mlm. Memang la die membebel. Dia akan makan jugak cume nanti ade reaksi wat muke xpuas ati. Gedik kn?! Jadik sbagai isteri yang ala-ala mithali nie haruslah aku layankan kemahuan dia. Kadang aku merungut ckit dgn dia dulu masa kawin bila kol 8 mlam je msti da baring dpn tv. Sekarang kol 8 mlm tu la wktu aku berperang kt dapur. Pas masak, kene basuh pinggan, kadang lipat kain, basuh baju, gosok baju. Kang kol 10 mlm la aku bru dpt baring. Tgk betapa mithali nye aku kn. Hoi! memang la aku dok umah famili aku tp keje-keje tu semua aku still buat lagi hokey! Kita kena mengenang jase orang tua. Cewah!

Eh panjang betol aku membebel kn. Padahal kalo ikut tajuk tentang resepi. Ok-ok berbalik kepada tajuk ye. Minggu lepas kan aku balek kg en.suami. Kt felda en.suami nie ade jiran die yang dok jual ikan bawal n siakap. So bila da plan nk balik kampung, en.suami da order awal2 kt mak die soh belikan ikan siakap tuh utk dibawa pulang ke umah aku. So nk dipendekkan cite dpat la 7 ekor ikan siakap yang dibawa balek. Banyak x? 2 ekor aku da masak kan sambal ala-ala 3 rse ari tuh. Yang tu aku men cmpak2 je bahan. Nasib bek sedap uollls. Haha. Ari nie biar aku share dulu rsepi siakap masak ala-ala stim nie. Actually resepi nie aku gugel kt tenet gak. Pastu aku just tmbh n kurang kan bahan yang ade je. 


Resepi siakap ala-ala stim edisi kiah :-)

BAHAN BAHAN
  • 2 ekor ikan siakap ( siang bagi bersih )
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 1/2 inci halia (dihiris)
  • 1/2 inci lengkuas (aku xletak)
  • 3 ulas bwg putih (dihiris)
  • 10 biji cili api (dihiris)
  • 1 sb sos tiram
  • 1/2 sb sos ikan (xletak)
  • 4 sb jus limau kasturi
  • 4 sb susu cair( xletak)
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • 1 labu bwg besar (dihiris)
  • sedikit daun sup & daun bawang (xletak)
  • 1 biji cili merah (xletak sbb da letak cili api)
  • sedikit garam
  • 2 liter air
  • sedikit cendawan dan bunga kobis (aku letak lobak je. Lobak nie aku potong halus2 n panjang2)
  • 1 sb tepung jagung (xletak) 
  • Duan limau purut (yang ni aku tambah sendiri)
CARA MEMBUATNYA
  1. Didihkan air di dalam kuali. Masukkan serai, daun limau purut, bawang putih, halia, cili api. Kemudian masukkan ikan. Gunakan api sederhana.
  2. Kemudian masukkan bawang besar, sos tiram dan lobak. Kacau dgn perlahan.
  3. Akhir sekali, masukkan jus limau, garam. Biarkan merendidih seketika. Tutup api, dan hidangkan. 
 Walaupon banyak bahan-bahan yang xmasuk kan tp rse nye still sedap nok. Menjilat jari gtu 


p/s : Mood memasak sgt rajin skrg nie! Kang ade mase aku share kan resepi siakap masak sambal ala-ala 3 rasa ye.:)

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Wednesday, March 7, 2012

~Aku semakin chomell!~

Realiti! Bukan fantasi. Huhu. Sekarang da 26+ weeks jadik munasabah la kan aku makin comel. Tp perot aku xdelah beso mane pon. Huhu. Esok appoinment dgn nurse di KK. Tgu dan lihat ye berat aku naik brpe. Sbb sejak 2 menjak nie kalo cek berat kt KK kompem akan naik. Risau jugak aku dibuatnye. Harap2 semuanya baik-baik belaka ye.

Oh ye. Plan minggu nie nk g wat scan 3d or 4d. Da survey da area Batu Pahat nie klinik yang buleh wat 3d. Nk try g kt klinik nie minggu nie. Member aku kate murah. Excited n cuak jugak nk wat scan nie. Harap2 dpt tau gender 'si tecik' kt dlm nie. Moga-moga 'si tecik' sihat2 belaka.

Pinggang n punggung belah kiri kerap sakit kalo buat keje. Ngilu rasenye. Bila time rse sakit tu dtg terus niat dlm ati tak nak minum air sejuk. Tp bile waktu rehat kt opis nie, pkiran tetibe berubah dek kerana cuace yg panas di kala waktu rehat. Tp xla aku straight isnin sampai jumaat order air yg berais. Aku selang seli kn jugak.











p/s : Jeles kot tgk blogger yang dok area Selangor n KL sbb byk warehouse sale yg dorg boleh terjah. Aku nie dok batu pahat xde warehouse. Akhir tahun je la kang ade. Tu pon Insya-Allah mase tu baby da beso da pon. Huhu..

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..