:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Wednesday, February 27, 2013

.:WW : Selami Jiwa Ustajah Hanania:.

Hanania sekarang da tumbuh gigi bawah 2 batang. So bile senyum, ketawa atau nangis mesti nak tunjukkan gigi dia. Sumpah comel!








Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Monday, February 25, 2013

.:Jalan-jalan di Melaka:.

Cerita basi nie uols. Ktorang g sini mase cuti sekolah yang lepas xsilap dalam bulan 11 yang lepas. Sebagai kakak yang baik, aku angkut sekali adik aku. Dorang suke je kot g jalan. Melaka dan rumah aku xde la jauh mane. Xsampai 2 jam sampai kot. Lepas tu, ktorang selalu gak ke Melaka, sebab kt Melaka ktorang banyak sedara-mara. So kalo g Melaka dengan family memang 1 hari xcukup sebab kene round semua rumah sedara-mara.

Kami bertolak dari rumah dalam pukol 9pg kot. Konon nak gerak lagi awal. Tapi siape la kami kan. Mesti lari dari perancangan. Dengan ade anak kecik lagi. Huh! Memang kompem la lambat ciap nye kan. Mak bekalkan kami nasi lemak ayam. Kihkihkih. Macam ape kan, siap nak berbekal-bekal bagai. Tapi xpe la. Mak aku xkisah. Makin die galakkan. Sampai zoo dekat pukol 11 pagi. Cuaca da mula panas terik. Belum masuk perkarangan zoo lagi da berderet kereta tunggu turn. Jangan cakap pasal parking la. Memang la kawasan parking luas. Luas-luas pon da hampir penuh tau! Jenuh la cari parking. Terpaksa parking jauh. Pas da dapat parking mula la jenuh menapak!

: tunggu suami beli tiket :

Harga tiket bagi orang dewasa RM10. Kanak-kanak RM4. Baby pula FREE! Ramai orang mase nie. Cuti sekolah kan. Belum masuk lagi da bingung orang ramai. Haha. So beli tiket setel. Terus kami masuk dalam memulakan ekspedisi. 

: da nak same beso dengan mak usu :

: punye serabai da muke die. sebab panas. lupe nak bawak kipas. huhu :

: see. khusyuk hanania tengok :


: time nie dok tengok orang lalu-lalang :

Sampai pertengahan jalan, kami berhenti kejap dekat pondok yang disediakan disekitar zoo nie. Banyak pondok yang disediakan. Berhenti sebab nak tukar pampers Hanania, nak bagi makan Hanania & kami pon nak makan bekal yang mak bawak kan. 

: budak jakun :

Kat sini ada jugak disediakan kenderaan untuk pusing-pusing dalam zoo nie. Macam keretapi. Ktorang memang saje tak nak naek bende alah tu. Konon xpuas nk tengok binatang. Kesudahannya, semua rasa menyesal tak naik. Sebab zoo melaka nie besar. Penat la weh jalan kaki.

Kat penghujung zoo nie korang boleh lalu tasik. 

: suami isteri :

: mereka :

: Hanania tdo mase nie :
: kami adik beradik :

: siblings :

: cian hanania terlentok kepala dia :

Selepas g zoo, ktorang g Banda Hilir. Adik-adik sibuk ajak naik Muzium Kapal. Layankan aje la kan. Lagipon memang niat nak bawak diorang g jejalan mase cuti sekolah kan.



Lepas tu, hujan turun dengan lebat nya. So ambik keputusan untuk balik je la. 

Oh. Mase kat zoo suami ada belikan Hanania cap. Macam comel je kan.

: cap 1 :

: cap 2 :


Untuk maklumat lanjut boleh tengok link kat bawah ye.
SINI dan SINI





























Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Sunday, February 24, 2013

.:Tips Mengurangkan Kesakitan pada Baby:.

Sebagai mommies, kita memang kalo boleh tak nak anak kite sakit. Ye tak? Dan secara jujurnya aku masih tidak mahir dalam menangani anak ketika sedang sakit. Maksud cara @ tips untuk mengurangkan kesakitan pada baby tuh. Bagi yang da tau tuh, senyap-senyap aje ye. Hehe. Meh aku share ngan korang. Sharing is caring. Lets Go!!


1. BATUK DAN SELSEMA
penyakit ini boleh menyerang bayi pada bila2 masa dan mudah untuk berulang semula... 
                                                                Gejala
 Hidung si kecil berair dan mungkin tersumbat hingga menyukarkannya bernafas... dan adakalanya disertai dengan batuk dan demam.


Rawatan
Jika hidung bayi tersumbat dengan kotoran...anda boleh cuba keluarkan dengan menggunakan pam khas yang direka untuk tujuan tersebut.(ada jual dipasaran...saya beli tapi tak guna... sebab saya guna manual... nak tahu caranya?... baca la lagi...)Tidurkan bayi dengan posisi kepala yang lebih tinggi daripada badan@ boleh juga dengan posisi meniarap(tapi posisi ini agak bahaya jika bayi masih kecil... kerana dia masih belum kuat untuk mengangkat kepala dibimbangi bayi akan lemas...)Kurangkan penggunaan penghawa dingin kerana ia boleh meyebabkan hidung bayi semakin berair dan tersumbat...biasanya penyakit ini mula sembuh setelah 2 ke 3 hari...namun! jika penyakit ini tiada perubahan, sila lah bawa bayi anda ke klinik...

2. JANGKITAN TELINGA
Jangkitan ini menyebabkan telinga bayi rasa sakit dan menyebabkannya sentiasa meragam...
malah boleh menyebabkan bayi demam, keletihan dan demam...

Gejala

telinga bayi mengeluarkan bau yang kurang enak...

Rawatan

Penyakit ini sangat bahaya untuk anda tangani sendiri...sebaiknya berjumpa dengan doktor...
selalunya ubat titis akan digunakan...
Ia mengambila masa 2 ke 3 hari untuk sembuh...
3. CIRIT BIRIT

Gejala
Bayi membuang air besar lebih daripada 3 kali sehari...
najisnya amat cair...
disusuli muntah dan demam...

Rawatan
Jika bayi menyusu badan,
tingkatkan pemberian susu ibu kerana ia mengandungi antibodi yang mampu membunuh bakteria yang menyebabkan cirit birit.
jika selepas sehari keadaanya masih belum berkurangan...
bawalah berjumpa doktor dengan segera...
cirit birit yang berterusan boleh menyebabkan tubuh bayi kekurangan air...
dan jika badannya terlalu terhidrat (kering) boleh menyebabkan kematian...
jadi jangan pandang ini sebagai masalah yang remeh!
4. SESAK NAFAS

Gejala
selalunya keadaan ini diiringi dengan batuk ...
bayi kelihatan seperti sukar untuk bernafas dan suaranya tertahan2
adakalanya bayi juga turut mengalami demam...

Rawatan
legakan sedikit keadaan bayi dengan menyapu sedikit minyak bayi pada dadanya...
anda juga boleh basahkan tuala dengan air suam dan lekapkan pada dadanya...
jika tidak berkurangan...segeralah bawa berjumpa dengan doktor...
5. MUNTAH@JELUAK
Gejala
Bayi mengeluarkan semula susu yang diminum atau makanannya

Rawatan
Sendawakan bayi terlebih dahulu setiap kali selepas memberi susu atau makan...
Sewaktu tidur, ubah posisi agar perutnya tidak tertekan seperti posisi mengiring atau terlentang (the best is terlentang)
Keadaannya biasanya cepat pulih...

   

6. SAKIT KERONGKONG
Gejala
apabila mengalami masalah ini..
bayi akan hilang selera makan kerana sukar untuk menelan makanan selain membuatkannya banyak meragam...
juga turut disertai dengan demam ringan...
Rawatan
Jika bayi sudah diberi makanan, elakkan makanan keras...
sebaiknya berikan makanan cair dan mudah ditelan seperti sup atau jus buah2an...
Elakkan minuman yang masam @ yang boleh menambahkan lagi sakit kerongkongnya....
biasanya akan mula sembuh setelah 2 hari....

7. ALAHAN
Bergantung kepada bahagian kulit yang mudah alergik...
biasanya bahagian belakang, kepala, punggung...
Gejala
Kulit akan keradangan, kemerahan atau timbul bintik2 halus kerana sensitivi kulit terganggu...
Rawatan
Jauhkan daripada faktor yang boleh menyebabkannya alahan...
Sapukan ubat yang sesuai seperti yang disarankan oleh doktor...

8. SEMBELIT
Gejala
Bayi sukar membuang air besar...
Najisnya keras dan sukar keluar hingga menyebabkan bayi menangis sewaktu meneran...
adakalanya najis turut disertai dengan darah...
Rawatan
Ubah pola pemakanan bayi...
Elakkan makanan keras...
Banyakkan makanan yang lembut dan cair...
tambahkan sayuran dalam makanannya...
biasanya sembelit akan sembuh dalam masa 3 hari...
namun! jika ianya berterusan perlu segera dapatkan rawatan dengan doktor...
  
9. JANGKITAN SALURAN KENCING
Gejala
Si kecil akan menangis sewaktu membuang air atau meneran...
Jumlah urinnya hanya sedikit namun terlalu kerap membuang air kecil...
adakalanya masalah ini boleh menyebabkan bayi mengalami demam...
Rawatan
Beri si kecil minum banyak air...
Jika bayi menyusu badan~ tingkatkan penyusuan untuk membantu mengatasi masalah ini...
Selalunya akan sembuh dalam masa 2 hari...

10. RUAM LAMPIN
Gejala
Kulit disekitar alat kelamin dan pangkal paha menjadi kemerahan disertai dengan bintik2 kecil...
Adakalanya jika dibiarkan kulit akan menggelupas dan luka...
Rawatan
Pastikan kulit disekitar pangkal paha bayi sentiasa bersih dan kering sewaktu menukar lampin...
sapukan ubat untuk mengatasi ruam lampin sebelum memakai lampin...
sentiasa periksa lampin bayi dan kerap tukar jika si kecil kerap buang air...


sumber  : SINI

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Saturday, February 23, 2013

.:Macam mane boleh kurus?:.

Dulu masa zaman sekolah aku xde la gemuk mane pon. Standard berat dalam 52kg kot mase tuh. Lepas SPM aku dapat masuk PLKN. Tak jauh sgt kot pada aku. Aku kene di Melaka. Masa kt PLKN tu plak kan makan disediakan. 6 kali sehari. Lepas tu hati pon senang. Xbanyak masalah. Duit pon orang tua bagi. Pastu family dtg ziarah tengok aku kt kem tiap-tiap minggu. So xde ape yang nk dirisaukan dan dipikirkan masa kat kem nie. Masa aku masuk PLKN dulu tu adalah 1st batch, Kementerian Pertahanan baru lancarkan. Masa tu pelatih PLKN memang x dibagi balik rumah mase cuti sabtu ahad. Family je yang boleh datang melawat kite kt kem. Bayangkan 3 bulan xbalik rumah. Ambik keputusan SPM pon kt kem. Hoiii! Xsyok langsung!

Bila tamat PLKN, ramai orang yang tegur aku, badan aku naek ckit. Yela makan 6 kali sehari. Hati manyak senang. Mau nye xbadan naik kan. Lepas dari PLKN aku mase form 6 sekejap. Then dapat panggilan untuk masuk Politeknik. So aku pon tinggalkan form 6 dan msuk Poli. Mase tu aku dapat kt Politeknik Pasir Gudang je. Start dekat poli nie nak kate ati aku senang xde la jugak. Yela, mane nk pikir assignment, ujian, exam, projek akhir sem nye lagi. Mase tuh duit da mule jadik masalah bagi aku. Huhu. Da duduk dengan kawan-kawan nie kan kite mule belajar nak beli tu, beli nie, g sane, g sini. Mase nie baru terasa la duit amat penting. Kene pandai jimat. Pastu asik nak mintak family duit je mcam malu plak kan.

Walaupon mase nie dok banyak bende yang di pikir, badan aku boleh naek mendadak. Aku bujet mase tuh berat aku dalam 65kg-70kg kot. Mase nie memang xrajin sangat timbang berat badan. Sebab takut berat makin naek. Nak kate aku kuat makan xjugak kot. Makan sekali 2 3 kali je kot. Tapi mungkin sebab mase study aku suke makan megi. Pastu makan mesti waktu 9mlm ke atas. Huhu. Mau nye xnaek berat badan kan?

gemok kan??? hahaha muke macam sembap pon hado.kahkahkah..

Lepas habis Poli, aku trus dapat kerja sambilan. Mase tu xkisah kot gaji beso ke kecik ke. Yang penting ada duit masuk tiap-tiap bulan. Masa tu aku dapat keje kt taska. Jage budak-budak. Sumpah penat uolls keje kt sini. Budak-budak ada dalam 30 orang + baby bawah setahun ada dalam 3 4 orang. Pekerja pulak 3 orang saje. Bayangkan lah. Memang penat. Mase makan pon kene rushing. Xde nikmat langsung. Makan pon aku rasa macam kene catu kot. Sebab akk yang tukang masak nie masak ckit je. Kalo petang tu, kadang aku dapat makan kadang tak. Kalo ada makanan lebih yang akk tu masak barulah aku makan. Kalo tak memang tak makan. Kadang lapo baru keluar makan. Tu pon jarang sgt kuar g makan. So kira nya dapat makan sekali sehari. Kalo ada rezeki dapat mkan 2 kali sehari. Kadang kalo petang da xde makanan, then malas nak kuar, so pukol 8 malam aku da membuta. Kihkih. Masa nie berat badan da mula turun ckit . :-)

aku mula kurus ckit kan? hehe

Pastu aku trus konvo. Masa konvo nie member-member tegur ape petua boleh kurus. Haha. Aku cakap la mane ade petua. Aku penat keje je. 

 Time konvo!

Lepas konvo, aku dapat keje jadik kerani. Alhamdulillah la kan dapat peluang lebih elok ckit. So aku trus move on! Masa nie berat badan maintain! Masa aku keje jadi kerani nie la, suami aku hantar rombongan merisik. Sebulan selepas merisik, kitorang pon tunang. Ha mase nie aku da kire slim la nie. Berat area 50kg-51kg. Bagi aku kurus la nie. Haha

Masa tunang!

Dalam masa yang sama, aku dapat offer kerja yang lebih baik. Sampai la sekarang aku keje kt company nie. Alhamdulillah. Aku kawin pon dengan hasil usaha kerja dengan company nie. Bile da start tunang, macam-macam bende la nak kene pikirkan. Pikir duit, nak kawen. Tu belum masuk nak shopping. Masa nie memang selagi boleh jimat aku akan jimat. G keje bawak bekal uolss. Mak kite buatkan. Hehe. Berat badan mase nie alhamdulillah masih di tahap maintain.

Masa nikah dan sanding.

nie kire gambar latest la (selepas pregnant)

Alhamdulillah, selepas pregnant pon berat badan aku masih di tahap yang memuaskan. Aku memang xde istilah berdiet, makan ubat kurus ke ape. Semua nie berlaku secara sendiri. Pada tafsiran aku, aku penat bekerja, jadi ape yang makan cepat dihadam. Kadang da penat keje malas nak makan. Tapi sejak kawen, xde istilah xmakan kot. Hehe. Pantang nampak makanan ade la. :-)




























Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Friday, February 22, 2013

.:Tips untuk melegakan kesakitan pada Baby:.

Cuaca sekarang xmenentu kan. Kene plak pada orang yang ber'antibodi' tak tinggi, xkisah la orang muda ke tua ke memang mudah la kan kene penyakit. Expecially baby. Bukan nak bercerita pasal baby orang, tapi untuk Hanania. Hanania masuk je umur 6 bulan keatas mudah dan kerap betol kene selesema dan batuk. Bagusnya pulak dia nie xdemam just batuk dan selesema. Tapi kire kerap la kene. Pantang dalam rumah tu ada orang batuk @ selesema mesti die pon akan berjangkit jugak. Pastu pulak orang dalam rumah nie kalo sehari  tak 'gomol-gomol' Hanania memang xsah la kan. So kalo da 'gomol-gomol', opkos la memang akan berjangkit batuk dan selesema tu kat die.

Tapi sekarang mcm-mcm kot penyakit kan. Cuma kita yang tak perasan kewujudan penyakit-penyakit tuh. Pastu tadi dok google pasal batuk dan selesema pada baby nie kan, tuptup dapat satu tips yang mungkin boleh di share dgn korang kat luar sane.


  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu kelu
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.


Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap ....  
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

Tips Doktor Fairuz :  kalo anak sihat sekali pun buat tepukan perlahan 11 kali di belakang and 11 kali di dada.(Tips: jangan guna tapak tangan sebaliknya buat seperti lohong macam dalam pic). Insyallah dada dia sentasa akan clear..
Make sure ur tapak tangan macam nie before tepuk belakang anak ye..

sumber : sini


















p/s : aku gune minyak yuyi utk sapu pada perot, tapak kaki dan betis. Ubun-ubun, dada n belakang dada aku gune vapor balm dari 21st century's. :-)




Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Thursday, February 21, 2013

.:Khasiat Madu Khaula - Baby batuk dan Selesema:.

Hanania masuk 6 bulan asik kene selesema dan batuk. Dalam sebulan mesti sekali akan kene. Naik risau jugak. Kesian tengok dia tido terganggu sbb susah nak bernafas. Dan dalam masa yang sama aku bawak Hanania ke klinik swasta. Dalam 2 3 klinik yang aku pegi, hanya ada satu klinik yang ubat batuk dan slesema nya serasi dengan Hanania. Tapi yang menjadi masalah nya klinik tu jauh dari rumah aku. Pastu macam kesian nak bagi dia makan ubat setiap kali batuk dan selesema. Pling kurang aku akan bagi sekali sehari makan ubat iaitu waktu malam. Sebab nak bagi Hanania tido lena. Huhu

So satu hari tuh, aku pos la kt fb pasal Hanania yang mudah kene batuk dan selesema. Lepas tu ada 2 3 orang yang komen suggestkan bagi madu khaula untuk Hanania. Sebelum nie cousin aku pon ada suggestkan bagi madu, cume cousin aku x bagi detail jenis madu tuh. Sebab kalo anak die batuk, pengasuh akan bagi minum madu. Dan alhamdulillah batuk hilang. Aku terfikir-fikir kat mana la nk cari madu khaula nie. Pada masa tu pulak Hanania da baik batuk dan selesema. Jadi aku pon xteruskan usaha nak mencari madu khaula nie. 

Sampai la satu hari, aku teman mak g klinik kt pekan tempat aku tinggal. Tengah daftar kan nama mak kt kaunter aku terpandang madu khaula nie. Ape lagi aku trus beli kooooooooo. Bende da ada depan mata. Kt klinik nie ada jual 2 jenis saiz. Botol yang sedang besar nya dan botol yang besar. Harga untuk botol yang sedang tu kalo xsilap RM34 & untuk botol yang besar dalam RM69. Aku beli yang botol sedang je. Botol yang sedang tu pon da banyak kot pada aku.  So bila Hanania selesema, aku trus bagi madu khaula nie untuk dia. Oh ye, sebelum beli aku tanya pendapat doktor dulu. Madu khaula nie sesuai untuk baby. Dan memang bagus untuk baby yang batuk dan selesema. Doktor suggestkan aku bancuh madu khaula nie sedikit dengan air suam. Then suap kt Hanania seperti biasa. Doktor xsuggestkan aku masukkan dalam botol susu, takut nanti baby trus xnak hisap susu dek kerana manis beno.

Alhamdulillah, selepas tu batuk dan selesema berkurangan. Dan semalam Hanania mula batuk dan selesema lagi. Salah aku jugak kot xamalkan minum madu nie kt Hanania. Bila batuk & seleema nya da sembuh aku trus skip xbagi die minum madu lagi. Kata doktor bagus kalo amalkan minum madu nie kt baby. InsyaAllah lepas nie aku nak amalkan untuk Hanania. 

Ni la rupa madu tuh. :-)

Then tadi aku try google sejauh mana kebenaran khasit madu khaula nie.

Soalan Yang Sering Ditanya-Madu dan Kesihatan

Apa itu Madu Khaula ?

Madu Khaula adalah madu asli yang diimport oleh Khaula Trading secara terus dari Republik Islam Iran. Khaula Trading memegang lesen pengedar tunggal untuk pasaran Malaysia dan Asia Tenggara atas jenama KHAULA. Jenama KHAULA ini telah didaftarkan sebagai TM (Trademark) atau tanda perniagaan di Perbadanan Harta Intelek Malaysia.


Adakah Madu Khaula ini benar-benar madu asli?

Ya, madu ini telah disahkan asli malah berkualiti Gred A hasil dari analisis dimakmal madu di Azarbaijan, Iran dan makmal UNIPEQ, UKM Malaysia. Madu Khaula dijamin mengandungi kandungan sukrosa kurang 5% dan kandungan lembapan kurang 20% dan nilai ini adalah mengatasi piawaian International Honey Comission (IHC) dan dikelaskan sebagai Madu Gred A. Pengusaha Madu Khaula, Sabalan Shahd Co, Azarbayjan, Iran memiliki proses kawalan mutu madu (Quality Control) yang ketat sebelum diizinkan untuk eksport ke luar negara seperti UK, Oman, Yaman, Arab Saudi dan Asia Tenggara termasuk Malaysia. Pihak pengusaha ada menghantar sijil pengesahan analisis makmal setiap kali shipment Madu Khaula.


Apakah perbezaan antara Madu Khaula ini dengan lain-lain madu?

Madu ini mempunyai rasa yang harmonis, lembut, pekat dan mempunyai aroma tersendiri di mana dengan aroma dan rasanya itu, kanak-kanak sekalipun sukakannya. Di samping itu, madu ini dihasilkan oleh lebah-lebah yang dijinakkan di kawasan pergunungan yang mempunyai iklim 4 musim dan berbeza dari iklim di Malaysia yang sentiasa panas dan lembap sepanjang tahun. Perbezaan iklim ini mempengaruhi jenis tumbuhan dan bunga yang tumbuh di mana lebah-lebah ini akan mengambil manisan mereka.


Bagaimanakah cara madu ini dibungkus/dipekkan?

Madu ini dikeluarkan dalam 2 jenis iaitu yang mempunyai sarang lebah dan tanpa sarang lebah. Berat setiap botol adalah lebih kurang 1300g atau 1.3kg termasuk botol (berat botol 300g). Madu ini menjalani proses pensterilan dan pembekuan untuk mencegah bakteria semasa proses pembungkusan. Ia dijamin selamat dari bakteria.


Mengapa Madu Khaula ini tidak boleh disimpan di dalam peti ais?

Madu paling baik disimpan dalam suhu lebih kurang 20 darjah Celsius.Madu ini mempunyai sifat higroskopis iaitu berupaya menyerap lembapan dan cairan dan ini baik bagi penggunaan mengawal kanak-kanak yang kencing semasa tidur. Madu ini juga membantu untuk tidur yang lebih nyenyak kerana sifat sedatifnya (menenangkan saraf) yang lembut. Madu juga mempunyai sifat laksatif yang ringan. Apabila madu disimpan di dalam peti ais, sebahagian dari sifat dan keupayaan semulajadinya akan berkurangan dan akan menyebabkan nilai perubatannya turut berkurang. Adalah satu perkara yang merugikan jika ini berlaku sedangkan madu ini tidak pun akan menjadi rosak jika disimpan di tempat yang biasa kita menyimpan gula dan garam. Asal sahaja kita tidak membiarkan ia terdedah kepada udara dan serangga.

Ada orang mengatakan madu asli tidak akan didekati oleh semut?

Kenyataan itu adalah tidak benar sama sekali. Madu mengandungi manisan/gula. Walau bagaimanapun manisan/gula ini tidak sama dari segi bentuk/struktur semulajadinya. Gula madu tidak sama dengan gula tebu (sukrosa). Gula madu terdiri dari Dekstrosa dan Levulosa dalam sekitar (75-83%). Dekstrosa boleh segera diserap ke dalam darah manakala Levulosa lebih lambat sedikit bagi mengawal keseimbangan gula dalam darah. Oleh yang demikian adalah mustahil sama sekali semut tidak mendekati madu ini. Sebenarnya fenomena ini berlaku kerana kelainan sifat madu antara Madu Khaula dan madu tempatan. Kandungan sulfur dan kuprum yang lebih tinggi dalam madu tempatan menyebabkan madu ini bersifat panas, justeru itu semut yang mempunyai deria sensitif tidak akan mendekati madu tempatan. Manakala Madu Khaula bersifat 'tidak panas' maka semut akan mendekati dan jika dicampur dengan telur maka telur juga tidak akan membeku di dalam Madu Khaula.


Apakah kelebihan Madu Khaula berbanding gula dalam bentuk lain?

1. Madu tidak mengganggu saluran pencernaan.
2. Mudah dan cepat diasimilasi (proses menukarkan makanan berzat kepada tisu hidup).
3. Cepat memenuhi permintaan tenaga.
4. Meningkatkan kemampuan para olahragawan dan orang-orang lain yang memerlukan tenaga
baru dalam waktu yang relatif singkat.
5. Dari segala bentuk gula yang ada, madu merupakan yang paling mudah ditangani oleh ginjal.
6. Mempunyai kesan laksatif ringan dan bersifat semulajadi.
7. Memiliki nilai sedatif yang menenangkan tubuh.
8. Mudah didapati.
9. Secara relatif ia tidak terlalu mahal.

Mengapakah Madu Khaula ini lebih baik dimakan begitu sahaja tanpa dicampur ke dalam air?

Madu secara semulajadinya telah dijadikan Allah untuk diminum terus kerana ia telah dicernakan di dalam perut lebah terlebih dahulu. Apabila dicampur ke dalam air, tentu sekali sifat semulajadinya akan terjejas atau menjadi cair khususnya dari segi nilai perubatannya. Oleh yang demikian dicadangkan bagi orang dewasa dan kanak-kanak, minumlah madu secara terus mengikut sukatan yang dicadangkan manakala bagi bayi dicadangkan madu tersebut dicampur sedikit air untuk memudahkan proses pengambilan. Khaula Trading juga telah menyediakan risalah berkenaan cara pemakanan Madu Khaula berdasarkan testimoni pengguna yang telah sembuh setelah mengikut cara yang disyorkan itu.

Apakah kegunaan sarang lebah yang ada dalam Madu Khaula ?

Khaula Trading memasarkan 2 bentuk madu. Salah satu mengandungi sarang lebah. Sarang lebah digunakan khusus untuk mengubati gangguan-gangguan tertentu pada saluran pernafasan. Ia baik bagi pengidap hidung tersumbat akibat alahan, sinusitis dan penyakit akibat gangguan saluran pernafasan. Ia bagus dikunyah begitu sahaja sebesar ibu jari sehingga sarang itu mengecil dan buangkan sisanya. Amalan pengambilan madu akan membantu pengidap penyakit tersebut menghirup udara segar melalui hidung dan bukan melalui mulut..

sumber : sini

Bawah nie sumber dari link lain pulak.

Khasiat Madu Asli Khaula ini telah terbukti pada pengguna-pengguna yang telah mencubanya untuk menghindarkan dari penyakit-penyakit yang seperti asma dan lelah, resdung, buasir, sakit jantung, batuk, darah tinggi, selsema, migrain, sakit tekak, tyroid dan kencing manis.

Madu Asli Khaula di jual dengan bersarang dan tidak bersarang. Untuk Pesakit kencing manis disyorkan menggunakan Madu Bersarang.

MADU KHAULA DIJAMIN MENGANDUNGI KANDUNGAN GULA SUKROSA KURANG 5% DAN KANDUNGAN LEMBAPAN KURANG 17.5% (MADU GRED A MENGIKUT PENGKELASAN INTERNATIONAL HONEY COMMISION (IHC)

Madu KHAULA dapat memulihkan sistem dalaman badan manusia dengan :
  • Memanaskan badan
  • Melancarkan perjalanan darah
  • Mengimbangkan diet badan
  • Menguatkan tenaga dalaman
  • Meningkatkan kecergasan, daya ingatan, emosi, kreativiti, hafalan dan kepintaran anak-anak
  • Melawaskan usus besar dan kecil
  • Madu ini juga berfungsi sebagai
  • Anti-alergik
  • Anti-septik
  • Anti-anemia
  • Anti-ulcer

Dari Ibnu Majah, Al-Hakim daripada Ibnu Masul (R.A): Sesungguhnya Rasulullah S.A.W telah bersabda, " Madu adalah penyembuh bagi penyakit dan Al-Quran adalah penyembuh bagi penyakit di dalam hati. Maka berubatlah kamu dengan madu dan Al-Quran".

Amalan menyukai dan memakan madu merupakan amalan Rasulullah S.A.W. Lebah telah mendapat ilham dari Allah dan madunya dijadikan sebagai penawar untuk penyakit seperti dinyatakan di dalam Surah An-Nahl Ayat 68-69. Jadikanlah ia satu amalan harian kita semua.



TESTIMONI




Dr Norizam, Doktor Pakar dari Hospital Johor Bharu menyatakan selepas mengamalkan minum Madu Asli Iran Khaula dengan betul, beliau telah sembuh dari beberapa penyakit fizikal yang dialaminya iaitu alahan kulit dan resdung. Beliau juga mendakwa masalah darah gemuruh, jiwa gelisah dan tidak tenang telah dapat diatasi. Alhamdulillah.
--------------------------------------------------------------------------------
Hjh Zan Mohd Zain, 65 tahun seorang pengidap diabetes/kencing manis selama 12 tahun menyatakan kandungan glukos dalam darah kembali normal setelah mengamalkan minum Madu Asli Iran Khaula selama hampir 2 bulan dengan cara yang betul.
--------------------------------------------------------------------------------
Pn Khaula, Tuan punya Khaula Trading, seorang ibu dan ahli perniagaan telah pulih dari sakit puan (rahim hampir dibuang), asma dan kegemukan setelah mengamalkan minum Madu Asli Iran Khaula sebanyak lebih kurang 2 kg.
--------------------------------------------------------------------------------
Tuan Alia dari Shah Alam, telah beransur baik dari penyakit resdung, hidung berair dan jerawat bernanah setelah minum Madu Asli Iran Khaula selama sebulan.
--------------------------------------------------------------------------------
Cikgu Zulkifli, telah beransur sembuh dari penyakit migraine setelah mengamalkan minum Madu Asli Iran Khaula.


CARA PENGAMBILAN:
2 sudu makan besar, 3 x sehari (pagi, tghari, malam bagi minggu pertama)

2 sudu makan besar, 2 x sekali (pagi dan malam)
(Pagi: sebelum sarapan, Tengahari: sebelum/selepas makan, Malam: Selepas makan, seelok-eloknya masa hendak tidur. Selepas makan madu perlu disusuli dengan air)

Kanak-kanak: 1 sudu teh, 2 x sehari (pagi dan malam)

Bacalah selawat kepada Rasulullah 3 kali mohon keberkatan Al-Quran dan Sunnah. Bagus untuk wanita mengandung dan bayi. Hanya gunakan sudu plastik/kaca/kayu. Jangan disimpan dalam peti ais.

Bagi yang mengalami masalah kesihatan, bergantung kepada individu itu sendiri tetapi secara umumnya yang sakit kena makan lebih.


sumber : sini



















p/s : Doktor pesan kalo bagi makan madu khaula kene guna sudu plastik ye. :-)

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

Wednesday, February 20, 2013

.:Rumah Family VS Rumah Sendiri:.

Salam. 

Untuk pengetahuan korang, aku dari sejak kawen smpai la sekarang still duduk dgn family aku. Da nak dekat 2 tahun kawen pon. Tapo masih duduk bawah ketiak mak abah lagi. Kadang bila dgr orang bercakap macam tu, rase nak marah pon ada, rasa tersinggung, kecik ati. Kenapa la dengan mulot orang-orang nie kan? Aku xkacau kehidupan korang sudah. 

Aku pon macam orang lain jugak. Nak merasa hidup berdikari. Walau duduk rumah sewa sekalipon, aku still ada niat. Suami pon kadang ada menyuarakan hasrat tanya aku "Bila kita nak pindah?" Aku hanya mampu jawab "nanti la.." Tak pon hanya mampu senyum je. Peratus untuk duduk rumah sendiri adalah 40% manakala duduk ngan family 60%. Aku pon tak tau kenapa. Mungkin aku berasa seronok kot dok ngan mak abah. Dapat tengok dorg ketawa, senyum setiap hari. Walaupon kat rumah aku tu masih ada adik-adik aku yang duduk situ. Kira nya maksud aku, kalau aku tak duduk situ pon still kecoh la dengan suara adik-adik aku.  

Aku adalah anak sulong dalam keluarga. Kadang aku rasa aku belum dapat membalas jasa mak abah. Jadi bila duduk dengan dorang kalau dorang perlukan bantuan, aku dan suami sentiasa ada untuk membantu dorang. Walaupon majoriti yang duduk dalam rumah aku tu semua pandai bawak moto & kereta, tapi kalau da name nya malang xberbau, kalau tetiba dorg perlukan bantuan aku atau suami boleh jadi driver dorg. Oleh kerana aku anak sulong, maka Hanania merupakan cucu sulong untuk mak & abah la. Makin ceria kot rumah mak abah dengan kehadiran Hanania. Cucu pertama la katakan. Mak abah pulak jenis orang xberkira. Mak & abah lagi suka kot aku, suami & hanania duduk same dengan dorang.

Kadang bila ada orang yang da lame xjumpe mak & abah. Then bila jumpa mak & abah, dorang mesti ckap makin semangat tgk mak n abah. Lepas tu mak mesti balas, "Ati senang, anak semua ada depan mata". Lepas tu kadang family in law dtg rumah mak & abah. Dorang bermalam kat rumah mak abah. Mak abah xkisah pon. Family in law pon jadi macam da biasa dengan keadaan macam tuh. So lagi senang dorang nak berborak panjang kot. 

Lagi satu sebab aku duduk dengan family adalah kerana aku nie keje on-call. Waktu cuti, waktu malam, waktu pagi-pagi buta kadang kene angkat fon kalo ada fault. Kadang kalo melibatkan malam dan pagi-pagi buta nie msetilah aku kaut suami aku sekali ajak teman. Nasib suami memahami. Tapi kadang bising jugak suami aku tuh. Tapi nak buat cm mane da namenye kerje kan. So bile aku da ajak suami Hanania mesti lah aku akan tinggal dengan mak & abah. Kalau waktu malam tu terpaksa dukong Hanania, alihkan tempat tdo dia. Letak sebelah mak abah. Kadang kalo kene waktu siang aku akan g sorang. Aku akan suruh suami yang jaga Hanania sampai la aku balik. Kalau balik malam, sampai malam la Hanania dengan mak dan suami kat rumah. 

Adik-adik aku plak bru merasa jadik makcik dan pakcik. Kompem la Hanania jadi rebutan. So bila aku kene kerja memang dorang la yang akan bantu mak tengok-tengokkan Hanania. Oh ye. Waktu kerja hari biasa aku hantar Hanania ke rumah pengasuh tau. Tapi rumah pengasuh sebelah umah mak abah je. Huhu. 

So pada korang yang dekat luar sana, jangan la nak pandang serong pada aku yang duduk dengan family nie ye. Walaupon aku dok dengan family aku, aku still buat kerja rumah ye. Memasak, membasuh, mengemas rumah dan sebagai nya. Aku bukan jenis orang yang dok rilek je. Aku pon tau malu walaupon dengan mak abah sendiri. Balik kerja penat-penat pon kadang memasak, membasuh baju, melipat kain. Aku paling xsuka  orang sindir-sindir cakap " Senang la ko, dok dengan family, semua kerja ada orang tolong buatkan." Pada aku itu hak masing-masing kot. Xpayah la nk bercakap sindir macam tuh. Kalo korang nak duduk dengan family korang pon boleh kot. Silakan. 


Ada sorang adik aku yang xmasuk dlm pic nie. :-)



p/s : Saya bersyukur dengan kehidupan yang Allah da aturkan untuk saya. :-)


Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..