:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Friday, February 22, 2013

.:Tips untuk melegakan kesakitan pada Baby:.

Cuaca sekarang xmenentu kan. Kene plak pada orang yang ber'antibodi' tak tinggi, xkisah la orang muda ke tua ke memang mudah la kan kene penyakit. Expecially baby. Bukan nak bercerita pasal baby orang, tapi untuk Hanania. Hanania masuk je umur 6 bulan keatas mudah dan kerap betol kene selesema dan batuk. Bagusnya pulak dia nie xdemam just batuk dan selesema. Tapi kire kerap la kene. Pantang dalam rumah tu ada orang batuk @ selesema mesti die pon akan berjangkit jugak. Pastu pulak orang dalam rumah nie kalo sehari  tak 'gomol-gomol' Hanania memang xsah la kan. So kalo da 'gomol-gomol', opkos la memang akan berjangkit batuk dan selesema tu kat die.

Tapi sekarang mcm-mcm kot penyakit kan. Cuma kita yang tak perasan kewujudan penyakit-penyakit tuh. Pastu tadi dok google pasal batuk dan selesema pada baby nie kan, tuptup dapat satu tips yang mungkin boleh di share dgn korang kat luar sane.


  • Jika anak demam...pastikan anak itu dimandikan 3 kali sehari supaya panasnya keluar. Memang betul pun masa ibu jadi cikgu Sains dulu ada topik kenapa air panas dalam cawan teh akan sejuk dalam beberapa minit? Ini kerana haba panas akan bergerak keluar mencari kawasan sejuk.... samalah dengan suhu badan yang panas tadi.
  • Bila selsema ...tetap mandikan 3 kali sehari...supaya bila selepas mandi, lendir itu akan mudah keluar. Namun sayangnya ramai ibu2 hari ini ingat jika selsema anak sejuk maka jangan mandikan. Apabila ini berlaku.... anak mudah berkahak sehingga sesak nafas. Ibu cuba praktikkan setiap kali Nasa ada selsema, alhamdulillah maksimum pun 3 hari.
  • Batuk....tetap mandikan 3 kali supaya panasnya keluar....dan bila tidur malam, sapukan minyak telon atau minyak burung unta dibelakang badan anak dalam jam antara 1-3 pagi, insyaALLAH kahaknya cepat beransur baik. Jika minyak terlalu panas, campurkan sedikit dengan minyak kelapa atau minyak zaitun sebelum di urut pada badan anak. (Tips dari Doktor Fairuz: bila kahak die dah longgar tepuk belakang anak everytym die batuk takpe die muntah lebih baik jadi semua lendir2 tu kelu
  • Waktu mandi yang sesuai untuk anak ialah jam 8 pagi, selepas zohor dan sebelum jam 7 malam. Jika terpaksa mandikan selepas jam 7 malam, mandikan dengan air suam dan sapukan minyak panas selepas mandi supaya chest tidak mudah sejuk dan diserang selsema.
  • Biasakan selepas mandi, sapukan minyak panas pada ubun2 anak, belakang telinga, tapak tanga, dada dan belakang dada serta betis dan tapak kaki. Ini membantu melancarkan peredaran darah anak juga secara tidak langsung.


Kalau orang dulu, demam, batuk dan selsema tak bagi mandi....jadi panas tu akan terperap dalam badan dan lama-kelamaan boleh menyumbang kepada keadaan yang lebih teruk. Zaman dah berubah, bidan pun belajar sains dan teknologi :) Even doktor turut pesan, jika anak demam ...pasangkan aircond di rumah jika ada supaya suhu sejuk dan rumah tidak berkuap ....  
Bagi ibu yang menyusukan anak dengan susuibu, menjadi satu kelebihan dengan kerap menyusukan anak semasa anak dalam fasa tidak sihat supaya anak menjadi lebih bertenaga dan antibodi yang dibekalkan mampu melawan penyakit dengan cepat. Maka buat ibu baru....jangan panik. Banyakkan membaca, pasti luas pengetahuan.

Tips Doktor Fairuz :  kalo anak sihat sekali pun buat tepukan perlahan 11 kali di belakang and 11 kali di dada.(Tips: jangan guna tapak tangan sebaliknya buat seperti lohong macam dalam pic). Insyallah dada dia sentasa akan clear..
Make sure ur tapak tangan macam nie before tepuk belakang anak ye..

sumber : sini


















p/s : aku gune minyak yuyi utk sapu pada perot, tapak kaki dan betis. Ubun-ubun, dada n belakang dada aku gune vapor balm dari 21st century's. :-)




Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

No comments:

Post a Comment

..+respon korang+..