:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Friday, December 14, 2012

.:Akibat tidak berpantang dengan cara yang betul:.

Salam. Aduhai berpantang nya da lama abis da. Anak pon da besar. Cuma baru tergerak hati nie nk share tentang sesuatu yang aku rase amat penting bagi orang yang sedang pregnant. Tentang apa yang aku pernah alami nya la kn. Sharing is caring ma.. Hehe.

Ok macam ni ceritanya. Saat aku da sarat mengandung ari tu, aku sering rasa panas. Panas yang aku maksudkan ialah cepat berpeluh. Dalam aircond pon boleh berpeluh. Tapi tu perkara biasa kot bagi orang yang pregnant. Kan? Sampai la ke saat aku dalam labour room, aku rasa aku mcm mandi peluh. Time sakit-sakit menahan nk bersalin tu boleh lagi fuhfuhfuh bagi angin kt dahi aku. Sebab masa tu dahi aku da banjir dengan peluh. Tapi masa tu aku rasa mungkin sebab nak bersalin kot. Sebab tengah tahan sakit tu yang berpeluh semacam. Siap aku cakap dengan nurse "panasnya..." hohoho. Nurse tu hanya senyum sinis je dengan aku. 

Sampai la da siap bersalin da siap pe semua bagai, pon masih berpeluh. Siap proses jahit dlm pukul 2 pg, then aku dibiarkan berehat sekejap. Dalam sejam lepas tu dktor dtg cek perot. Tekan-tekan perot buang sisa-sisa darah yang tinggal. Pastu sampai jam 5lbh pagi baru la aku disorong masuk ke wad. Lame kan....Sepanjang tempoh tu, aku xboleh tido langsung. Sebab menahan panas. Badan da banjir dengan peluh. Panas semacam! Nak gerak-gerak sangat takut. Sebab baru lepas jahit kan. Dengan getah rambut kene bukak mase nak bersalin tuh. Da rambut terburai. Da la rambut aku nie jenis rambut tebal. Memang berpeluh sakan la kan. Mulut asik 'fuhfuhfuh...'  dan tangan asik lap peluh kt dahi. Dalam hati xsabar nya nk masuk ke wad. Mesti la kurang ckit panas nye kan. Oh ye. Dalam labour room tu aku rase on aircond tp ntah la xrase langsung!

Pukul 5 aku di tolak masuk dalam wad. Masa tu lega ckit la. Sebab bujet kat wad nanti xberpeluh lagi. Da siap semua, aku rasa masih sama. Masih panas. Wad tu memang xpakai aircond. Kipas pon bukak perlahan. Yela, aku tau la berpantang xboleh kene kipas sangat kn. Tapi aku tgk mommies lain dalam wad tu rilek je. Aku nie yang berpeluh bagai nak rak. Asik kesat dahi je. Mase tu memang xtido. Sampai kuar wad kot aku xboleh nk lelap. Sebab sibuk lap peluh. Hahaha.

Sampai kt umah pon masih sama. Siang malam aku rasa panas. Berpeluh-peluh tak kira siang atau malam. Pagi lepas mandi pon boleh berpeluh lagi. Pelik tak? Lagi kan tengahari! Korang bayangkan la. Memang aku tak duduk senang la. Da la dengan pakai stokin, kain batik lagi. Aduhai menambahkan rimas la orang kata. Tido malam plak selimut hanya sekadar hiasan. Pakai stokin je. Pastu kipas hala arah aku. Tu pon masih berpeluh. Stokin tu pon tahan selama berapa minggu je. Lepas tu da xpakai. Malam pakai la. Siang tak pakai. Sebab panas. Sampai aku pantang dapat dalam 2 3 minggu gitu kot aku rse berpeluh semacam tu. Mak aku memang bising la aku xpakai stokin. Hala kipas. Tapal, pilis n param tu pakai on/off. Ikot mood aku nk pakai ke tak. Memang mak aku bising. Tapi aku wat xtau je. 

Pastu kan aku kene operation. Kes breast abscess. Selepas kejadian tu baru la badan aku rasa ok kembali. Aku pon xpasti samada kes tu disebabkan aku xberpantang secara betul atau tak. Lepas da abis cuti, aku naek keje. Masa tu hari raya. Makan macam-macam kan. G rumah orang sana sini bagi makan sedap. Mase tu plak baru lepas pantang, mestilah nampak makanan macam hape kan! Melantak xingat dunia. Pastu satu hari perot aku rase sebu semacam. Pastu aku kena cirit-birit. Najis yang keluar macam air. Bukan CAIR tapi AIR. Cume warna keemasan. Hehe. Maaplah cite kotor ckit. Nie apa yang aku lalui kan. Masa kejadian nie aku keje tau. Perot plak bunyi krook..kroook..Bunyi angin. Jadi petang balik keje tu aku tekad la nk g klinik panel. Bukan sakit mane pon tapi saja nk g klinik sebab nanti kalo cakap kene cirit-birit kan mesti senang dapat mc kan. Tu tujuan utama g klinik. Hehe.

Sampai klinik, masuk bilik dktor. Then nurse suroh baring. Doktor datang tanye sakit ape. Aku cakap la. "Cirit-birit doktor lepastu perot rase mcm sebu semacam je". Dktor tanye lagi "Da lame ke kene?". Aku cakap "Tak la. Baru dari malam td". Dktor tekan-tekan perot aku. Lame jugak die tekan. Aku makin cuak la plak kan. Pastu dktor cakap "Ada ape perot awak nie.Awak cuba rasa nie". Aku rase a'a memang macam ada benda dalam perot aku. Dktor terus buat surat utk refer ke pakar.  Balik rumah cerita ngan mak aku. Pastu aku ckap ngan mak xnak la g pakar. Pastu esok pagi nye aku jumpe mak bidan aku. Suroh die tengok kan perot aku nie. Die pon cakap bende yang sama. Ade something dalam perot aku. Belah kanan. Then petang nya aku g klinik. Aku g klinik yang lain dari klinik yang semalam nye tuh. Aku try buat scan 2d. Lame jugak dktor cek. Then dktor kate xda apa. Cume saluran darah aku yang tetiba membesar. Dan perot aku memang banyak angin. Dktor bagi ubat cuci perot.

Dalam seminggu lepas tu aku try berubat kt sin sei. Tempat berubat orang cina. Kat citu ade tabib. Tapi nk jumpe tabib nie kene tgu turn la. Macam kt klinik. Kene daftar dan ambil no giliran. Masuk je bilik tabib, die terus mintak pergelangan tangan aku. Die cek menggunakan nadi. Tabib tu kate "awak punye peredaran ok.semua ok". Lepas tu die tanya "da brpe lame kene mcm nie". Aku pon cakap la " Saya sebenarnya baru lepas bersalin. Baru abis pantang. Then trus jadik macam nie" Die kate"oo..orang lepas bersalin kene banyak berpantang lorr..xboleh makan pedas, kene mandi air panas, blablabla....". Kesudah nya die bagi aku 3 jenis pil. Aku abiskan pil tu. Pas abis makan pil aku g rumah mak bidan tu lagi. Suroh tengokkan. Dia kate da mengecil. Aku pon dapat rasekan macam tu. Sebab sebelum tu kalo aku baring, then tekan-tekan perot mesti dapat rse ade something kt perot aku. Pastu lepas g sinsei tu tekan-tekan perot masih ada rase cuma da xsekeras mcm dulu. Sekarang nie alhamdulillah, bila aku tekan perot aku, macam da xde keras-keras lagi. Huhu. Alhamdulillah.

Korang yang tengah pregnant sekarang nie, ingat ye! Pantang betol-betol tau! Jangan jadi mcm aku tau!



Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

No comments:

Post a Comment

..+respon korang+..