:: salam dunia salam semua ::

:: Terima kasih sbb sudi jengah blog nie. Bile da jengah tu silelah follow k. Xpon tinggalkan jejak kt shoutbox. Kompem aku akn follow korg balek. Jase kamu semua amatlah dihargai! ::



Hei korang! Jom la beli baju-baju si comel korang. Murah je uols.

InsyaAllah aku akan update baju-baju yang lain.


Klik sini ye.

Noor Syazwani



Followers

..+jempot masok+..

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

~Seronok klik cini~

Recent Visitors

Tuesday, October 16, 2012

.:Pernah dengar tentang Breast Abscess?? Aku pernah mengalaminya :.

Sebelum ni memang aku xamek port pasal penyakit nie. Dan xpernah terpikir utk aku mengalami nya. Bagi aku itu merupakan satu pengalaman dalam hidup aku. Mungkin pengalaman pahit. Kerana ia lah Nia trus xnk bf aku lagi. Tapi aku redha dengan segala ketentuan dari-Nya. Mungkin ade hikmah disebalik kejadian ini. Dan aku percaya akan kate-kate "Setiap penyakit yg diturunkan kat kite, maka salah satu dosa kite akan terhapus". Amin.

Biar aku trologikan kisah aku nie ye.
Sejurus selepas aku selamat melahirkan Nia, Nia diletak diatas dada aku. Aku mcm xpercaya ye da jdik mak org. Dpt anak comel plak tuh. Hehe. Pastu Nia dimandikan oleh nurse. Da ciap mandi Nia diberi kat aku utk disusukan. Alhamdulillah nurse di Hosp. Batu Pahat memang peramah. Dan alhamdulillah juga masa tu Nia dengan mudah nya mencari breast aku utk menyusu. Dan mase tu juga aku trus masukkan ke dalam mulot die dan die pandai hisap. Susu mase tu pon da keluar. Walaupon xbanyak tp ckup utk kenyangkan die masa tuh. Alhamdulillah sangat2. 

Selepas tu dari hari ke hari aku semakin enjoy bf kan die. Sampai la satu hari tu nipple belah kiri nie luke. Aku stop bagikan dia yang belah kiri sbb sakit time die hisap. Lagipon Nia mmg xsuke sgt dengan yang belah kiri nie. Nipple tenggelam. Dia syok hisap yang belah kanan. Bila jadik kes macam tuh bile die menangis je aku akan bg hisap yang belah kanan la. Sampai la nipple belah kanan nie pon luke. Mase susu mmg banyak la kan. Aku tgk nipple belah kanan aku mse tu laen macam ckit. Nipple jdik keras then bila lepas bagi Nia susu, nipple aku akan berbentuk leper. Bila pakai coli nipple aku terbengkok. Macam terlipat gtu la. 

Pastu aku mengalami demam. Suhu badan jap panas jap sejuk. Mase tuh breast aku belah kanan da mula rse sakit. Rase keras dan membengkak. Tapi aku xbgtau mak aku pon. Badan aku plak tumbuh bintik-bintik merah. Aku g klinik. Dktor kata demam campak. Aku pon makan la ubat n try berubat tradisional. Alhamdulillah bintik-bintik merah da kurang n ilang. Tp suhu badan aku jap on jap off. Mase tu breast masih sakit lagi. Aku ckp ngan mak breast aku sakit then mcm bengkak. Mak soh aku rajin-rajin tuamkan air panas. Aku pon buat la mcm mak suroh. Tp xberhasil. Masih membengkak dan sakit. 

Dapat ari ke 38 aku berpantang, aku try urut-urut breast n nipple aku. Aku mcm terkejut sbb kuar cecair berwarna hijau-hijau kuning. Aku tanya mak. Mak kate xde ape2 la tuh. Mak aku pon xtau sbb xpernah mengalami bende mcm tuh kan. Sampai petang tu aku soh mak bidan tgk kan aku pye breast. Reaksi dia amatlah menyeramkan aku. Mak bidan tu soh aku g klinik. Dia kate da teruk nie. Mmg kene bawak g klinik. Dia tgk nipple aku, dia kate mcm nipple aku tersumbat. Malam nye tu jugak aku g ajak suami ke klinik. Masuk bilik dktor, die ckap ade nanah dalam breast aku. Die bagi ubat dan die pesan 5 ari lagi dtg klinik lagi. Selang 5 ari aku g klinik lagi. Dan dktor trus buat surat utk aku ke pakar! 

Masa tuh mmg la mcm2 aku pikir. Aku balek umah. Esk pagi nya bru aku ke pakar. Sampai kt pakar dktor buat scan. Tgu keputusan scan. Dan hasilnya dktor kate :

Dr : "Awak ade 2 care je. Samade nk sedut atau operate."
Aku : "Kalo xsedut atau operate xboleh ke dktor?"
 Dr : Xboleh. Kalo mkan antibiotik takut ambil mase yang lame utk pulih."
Aku : "Kalo sedut gune ape?"
Dr : "Gune jarum. Tp kite akan buat 2 3 kali la."
Aku : "Buat sekali arung ke?"
Dr : "Xla. Kita buat hari lain-lain."
Aku : "Kalo operate buat bile?"
Dr : "Ari nie. Sy akan dapatkan giliran awk petang nie. Kalo sedut pon ptg nie jugak."
Dr : "So mcm mane?"
Aku : "Xtau la dktor. Blur nk buat keputusan."
Serius aku mmg mcm terkejut dgn brite ini. Memang xsangka langsung. Rasa sakit mse bersalin pon mcm masih terbayang-bayang lagi. Nie kan pula nk kene operate! 
Dr : "Suami awak mane?"
Aku :"Suami sy kluar kejap ade hal ckit."
Dr : "Awak keluar dulu. Bincang dulu dengan suami. Nanti da dpt keputusan bagtau saya."

Aku pon keluar bilik dktor. Rase mcm nak nangis kt ctu jugak. Kluar je dari bilik dktor, trus nmpk kelibat suami. Suami tye ape cite. Aku nk cite kt die mse tuh mcm xterkeluar. Rse nk nangis! Last-last aku ajak die lepak kt luar hosp. Kt luar tu bru la aku cite kt die. Die pon mcm blur. Sejujur nya kami xsangke bende mcm nie jadik kat aku. Nangis trus mse kt luar hosp tuh. Suami kate try bgtau mak. Aku pon kol mak. Mak ckp nti die soh abah dtg hosp. Xlame lps tu abah pon dtg hspital. Abah decide soh operate je. Aku mcm 50-50 nk operate. Takutt!!!!!!!!!! Amek mase lame jugak nk kompem kan dgn dktor. Bila da dpt kekuatan ckit baru lah aku ajak suami n abah jumpe dktor.

So bila da kompemkan dgn dktor, dktor ckp mcm nie.

Dr : "Ok. Sya akan bookingkan awk kol 3ptg nie utk operate."
Mak aih! Mase dktor ckp tu aku tgk jam dalam kol 1blh. Cptnye kol 3 nk kene operate. Memang takut habiss! Abah plak nk balek. Dktor suruh aku follow asisstant die. Utk daftar wad. Time dftar tu dapat lah gift dari hospital. Tangan kene cucuk amek darah. Da dapat katil nurse suruh rehat. Aku ngantok sgt mase tu tp aku tahan utk tidak lelapkan mata. Sbb aku takut kalo da tido kang mase operate aku xleh lelap mate. Walaupun dktor kate time operate nanti awak akan dibius 1 badan. 

Dekat kol 3 nurse dtg bawak baju & serkup kepala. Nurse cakap nti kalo die soh salin baru la salin. Nmpak pakaian tu trus mengalir air mate. Mmg mcm xpercaya. Suami cuba pujuk. Teringat anak kt umah. Menangis lagi. Smpai la kol 3, nurse xde panggil lagi. Last-last dekat kol 6 bru nurse soh salin. Mase tu tuhan je yang tau mcm mane perasaan aku. Nk bersalin pon xde kene salin2 macam tu tau.

Aku ditolak masuk ke bilik operate. Da mcm dalam drama pon ada. Aku baring kt atas katil then nurse tolak. Kt ujung kaki suami teman. Mase tu tgk je muke suami. Memang takut giler je yg rase mase tuh. Dalam 6:15 ptg aku start operate n kol 6:45 aku da ditolak utk masuk ke wad. Mase lps operate dktor n nurse kejut cakap da siap operate. Aku hanya mengiakan aje. Memang xlarat sgt nk buka mata. 

Dalam tgh tido tu aku ade dgr sore adik aku. Die singgah melawat aku mase balik dari keje. Tp aku xlarat nk bukak mata. Aku sedar betol dalam kol 9lbh mlm. Tu pon sbb abah n adik dtg. 

Esk nya aku da boleh discharge. Alhamdulillah. Rutin aku pada keesokan hari dan hari berikutnya adalah g klinik untuk cuci bahagian yang dioperate tuh. Aku cuci kt klinik kerajaan je. Mmg sakitnya tuhan saja yang tahu. Mmg dktor pakar cakap ngan aku soh bgtau nurse yang tukang cuci tu, bersihkan smpi bahagian dalam. So mmg kene korek2 dgn kapas la mase cuci tuh. Sakitttt.Tapi nasib baek nurse kat citu semuanya sudah kenal aku dan layanan dorg kt aku mmg baik. Dorg pon terkejut bila dengar cite aku. Pastu ada 1 hari aku try g cuci kt klinik panel aku. Mmg klinik tu ramai org. Tgu turn mmg lame la. Pastu nurse kt ctu leh cuci gune ubat kuning! Sakitnya lebih dari cuci kt klinik kerajaan td. Aku ciap soh nurse tu cuci pelan2 n stop2 bagi aku tarik nafas. Bayangkan lah! Pastu aku serik nk g cuci kt klinik tuh. Aku cuci kt klinik kerajaan je smpi la luke operation tu sembuh dan bercantum sendiri. Hampir sebulan jugak la aku buat rutin harian tuh. Hampir sebulan gak tiap2 pagi muke aku da tercongok kt klinik.

Aku berharap sangat perkara mcm nie xkan terjadi lagi kt aku mahupun ahli keluarga aku. Cukuplah aku sorang yang mengalami nya. Dan cukuplah sekali tu aku mengalaminya. Nauzubillah. Dijauhkan Ya Allah. Amin.

Sepatah Dua Kata dari Kalian Pless..

6 comments:

  1. Ya Allah...tak pernah terpikir pon pasal bende nih..dokter tak cakap ker ape puncenyer..??since awak pon nyusu badan pada anak..dan ape kesan lain nyer..tak pernah tau...takut pon ade...semoge awak terus kekal sihat yer...insyaallah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x tanye plak dktor sbb ape boleh jadi mcm tu. tp sy bajet antara puting tersumbat ataupun sblm nie mmg sy rse mcm ade biji or something kt ketiak sy. tp sy diam diri saje. sbb bende tu mcm kelenjar. kang ilang n dtg dgn sndiri. xde effect ape pon. cume tu la time sakit tu mkn antibiotik yg pling tgi dos nya, then dktor xbagi susu kan bby. smpi la ke lps operate dlm seminggu dua xblh susukan bby. lame2 bby da xnk susu badan. bygkan la kak time beberape ari lepas operate susu msih kuar banyak. sy terpakse pam. pam pon kene slow2 sbb bibir pam tuh terkena ckit kt tmpt yg di operate. mmg down giler mse tuh. tgk muke bby msti nk kuar air mate. mse tuh rse sedih sbb xdptkan bg die susu badan..:(

      Delete
  2. ya Allah wanie...jija bc nie pon seram2 n sayu dgr keadaan wanie apatah lagi wanie yg alaminye...hope cpt smbh yerkkk
    skrg bhgn operation tue dh pulih x?
    nia mcmana?

    ReplyDelete
  3. ye azie..mmg sedih mengenangkan cite nie. alhamdulillah. bhgian tuh da ok. da bercantum dgn sndiri nya. Nia plak alhamdulillah sihat. Doakan wanie dijauhkan dari bende2 macam tu lg ye azie...:)

    ReplyDelete
  4. alamak..takutnye. tengah sakit gak ni.mcm bengkak susu.tp menyeri je sakit dia ni.badan pun mcm demam

    ReplyDelete
  5. awk try tuam dgn air pns dlu...mne tau leh surut bengkaknye. mcm sy tu da try tuam air pns pon xjln.

    ReplyDelete

..+respon korang+..